Jó tanácsok a külföldi munkavállaláshoz

 1. Amennyiben ügynökségen, munkaközvetítőn keresztül próbálunk kijutni külföldre dolgozni, informáljuk le az adott céget. Erre nagyszerű eszköz az Internet. A komolyabb munkaközvetítő cégek jellemzően nem csak az Expresszben hirdetnek, de saját honlappal is rendelkeznek.
 2. A munkaszerződést – aminek írásos meglétéhez mindenképp ragaszkodjunk - tüzetesen olvassuk át. A magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget nem számolhat fel. A szerződések általában definiálják a minimálbért, ennek ellenére egyes esetekben teljesítmény alapján bérezik a dolgozót. Érdemes kitérni ennek a pontosítására, legalábbis intő jel lehet, ha ilyesmiről van szó. A szerződés fontos pontja a munkába állás kezdete. Ezt mindenképp célszerű konkretizálni, hisz ígéretekkel nem lehet pénzt keresni.
  Útlevelünket sose adjuk ki a munkaközvetítőnek és munkaadónak.
 3. Egyes esetekben a munkaközvetítők a munka mellett szállást, ellátást és szolgáltatásokat is biztosítanak, melyek a munkabérből kerül megtérítésre. Mindenképp részletezni kell a felmerülő költségek pontos nagyságát, különben előfordulhat, hogy elúszik a munkabér a megélhetésre.
 4. A külföldi munkavállalás egyik lehetséges módja, hogy munkaközvetítő nélkül, az adott országba elutazva próbálunk munkát találni. Bár ez mindenképp nagyobb bátorságot és felkészültséget igényel, „haladók” számára több lehetőséget és önállóságot biztosít.
 5. Általában minden esetben be kell szerezni a célország vízumát vagy tartózkodási engedélyét, ennek feltételeiről annak az országnak Magyarországon akkreditált külképviseleténél érdemes érdeklődni, amelyben dolgozni szándékoznak.
 6. Nem árt, ha beszéljük a célország nyelvét. Sok helyen azonban az angol az adott ország hivatalos nyelve mellett általánosan elterjedt és így elegendő lehet a munkavállaláshoz.
 7. Megfelelő anyagi tartalékokkal induljunk csak neki az útnak. Ennek egy része lehet készpénz, de nem árt, ha van nálunk bankkártya is. Általánosan elmondható, hogy érdemes az adott országban számolt megélhetési költségeknek megfelelően legalább egy-másfél havi megélhetésre valót (lakbér, élelmiszer, közlekedés) kivinni magunkkal. A hazautazásra mindenképp különítsünk el pénzt, ha esetleg nem alakulna sikeresen a kinti munkakeresés.
 8. Informálódjunk az orvosi ellátás lehetőségéről. Ez sok helyen alanyi jogon jár (pl. Nagy Britannia), de egyes országokban külön be kell jelentkeznünk a szolgáltatás igénybevételéhez, esetleg nem is ingyenes. Az utazásra és a munkába állásig eltelő időre is érdemes még itthon biztosítást kötni.
 9. Ha még nem dolgoztunk külföldön, előnyös lehet, ha ketten vagy többen vágunk neki az útnak. Az idegen környezetben kezdetben gyakran jelentkező pszichikai terhelés így könnyebben átvészelhető.
 10. Kiutazás előtt érdemes átnézni az adott ország vámjogszabályait, ill. hogy ezekből mi vonatkozik a munkavállalókra. Szerencsére az Európai Unió országain belül erre nincs szükség. Érdemes áttekinteni az adózási jogszabályokat is, ill. hogy van-e kettős adóztatást kizáró egyezmény érvényben, annak milyen rendelkezései vannak.
 11. A munkaközvetítő (egész Európában) köteles a munkavállalót ÍRÁSBAN még a kiutazása előtt tájékoztatni a munka főbb paramétereiről: fizetés, foglakoztatás típusa, munkahely neve címe,
  munkavégzés helye, munkakör megjelölése. Köteles meggyőződni arról, hogy a munkavállaló megértette. Nem etikus angol nyelvű szerződést a dolgozó elé tenni, amikor nyelvtudás nélküli munkára toborozták. Ilyen esetben biztosítani kell a munkahelyen is, aki tolmácsol nekik.
  Ellenkező esetben nyelvtudás nélkül nem közvetíthető ki.
  Szállásáról hasonlóképpen tájékoztatni kell. Mostanában gyakori, hogy a munkaközvetítést szállásdíjba burkolják, vagy kötelezően velük kell utazni, ami tiltott árukapcsolás és diszkrimináció.
 12. Amennyiben olyan munkára jelentkeznek, amiről itthon írásban nem kaptak tájékoztatást és azt
  nem írták alá, hogy vállalják, nincsenek olyan helyzetben, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni. Tehát, készüljenek fel - ha már ilyenbe belementek - hogy esetleg nem is azon a munkahelyen, nem annál a munkáltatónál nem abban a munkakörben fognak dolgozni, mint amit nekik szóban elmondtak.
 13. Amennyiben már szerződést írtak alá egy közvetítővel és kaptak ajánlatot, abban benne kell lennie a munkáltató elérhetőségének is. Ha gyanús a dolog fel lehet hívni. Ha nem kapja meg, az nem felel meg a hatályos jogszabályoknak sem Magyarországon, sem Angliában, sem máshol.